Beachcote, Dunbar

Conversion of Attic to Bedrooms and Shower Room


The site is located beside the beach at Dunbar Harbour with views North to Fife. A steeply sloping garden and restricted site access preclude a large extension although a new glazed sunroom has been designed for the South Facing rear entrance.

 Originally the Golf Club House, Beachcote is a  mid nineteenth century single storey and Attic Cottage. The initial building of two rooms facing the sea was soon extended southwards in similar rubble stone and droved ashlar construction with a slate roof. Two of the gables have windows to the Attic space.

 With only one Bedroom for a young and growing family the brief was to create additional bedrooms, storage and a shower room in the Attic. Fortunately the steep roof pitch and relatively wide plan allowed adequate headroom. At Ground Floor level the plan allowed access to new central spiral stair. As the roof could not be re-slated within the budget and the coastal site is extremely windy, sprayed roof insulation by Renotherm was used. The technique was highly effective.


Client:  Kirsten and Jon Binnie

Location:  Beachcote, Golf House Road, Dunbar

Listing: Category C (S)

Planning Registered: December 2008

Planning Approved: LBC-Feb 2009

Start on site:  August 2009

Completion:   January 2010


Project architect: Brent Scott Robertson, Ian Parsons-IPA

Project Manager: Allen Angus

Quantity surveyor: Angus Chartered Surveyors, North Berwick

Structural engineer: Blueprint, Dunbar

Main contractor: Dunbar Joinery Ltd






Designed and hosted by Lunaria, Edinburgh